Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website correct te kunnen bekijken. Nu mijn browser bijwerken

×

Items in uw downloadmap

Downloadmap is leeg
item(s) in downloadmap

!

Technologie die mensen
en architecturaal erfgoed beschermt

Zorgen voor veiligheid in de McMenamins Elks Temple in Tacoma, Washington

Dit artikel is gebaseerd op een Amerikaanse brandveiligheidsapplicatie volgens UL-normen en is daarom alleen beschikbaar in het Engels met technische terminologie in het US-Engels.

Het historische gebouw Elks Temple dat in 1915 is opgericht, bevindt zich langs de welbekende Tacoma's (WA) Broadway en staat geregistreerd in het officiële register van historisch erfgoed van de Verenigde Staten. In 2012 werd Elks Temple gekocht door de McMenamins nadat het bijna vier decennia lang leeg had gestaan.  De renovatie van het gebouw begon in 2017 met de bedoeling om de vroege 20e-eeuwse architectuur en het karakter van het theater te herstellen en behouden. Daarnaast werden er nog een restaurant, bars, hotelkamers, evenementzalen en een werkende brouwerij aan toegevoegd. Om de waardevolle inhoud van het historische gebouw te beschermen en de veiligheid van de mensen te waarborgen, werden de brandklepaandrijvingen van Belimo geïnstalleerd.

AUB voorkeurscookies accepteren om deze video te bekijken.

Technologie die levens redt

Er zijn brandbeveiligingsmaatregelen geïmplementeerd om het architecturale erfgoed van het historische gebouw Elks Temple te beschermen, rekening houdend met de beperkte mogelijkheden om de structuur te verbeteren. Topprioriteit hierbij was de niet alleen de veiligheid van alle gasten en bezoekers, zodat ze in een noodgeval veilig kunnen worden geëvacueerd, maar tevens de bescherming van de onschatbare waarde van de inhoud van het gebouw.
 

Gebouwveiligheid

Tactische methodes voor rookafvoer zijn ventilatoren, rookafvoerkanalen en gesloten deuren in combinatie met kleppen. De strategie kan afhankelijk van de situatie variëren. De Elks Temple rekent op de betrouwbaarheid en veiligheid van de gemotoriseerde bedrijfsveilige brandklepaandrijvingen van Belimo om te vermijden dat vuur en rook zich door het gebouw heen verspreiden. Het veiligheidsconcept voor de Elks Temple bestaat uit strategieën voor bewaking en brandbestrijding aan de hand van alarmen, automatische blusvoorzieningen (sprinklers) onafhankelijk van het HVAC-systeem en Belimo’s levensreddende veiligheidsaandrijvingen. Dankzij het brandveiligheidsconcept kunnen alle gasten en bezoekers in een noodgeval snel worden geëvacueerd en krijgt de brandweer snel toegang tot het gebouw via de reddingswegen zodat de onschatbare waarde van de inhoud van het gebouw kan worden beschermd. 

Gemotoriseerde bedrijfsveilige brandklepaandrijvingen

De Elks Temple rekent op de betrouwbaarheid en veiligheid van de gemotoriseerde bedrijfsveilige brandklepaandrijvingen van Belimo om te voorkomen dat vuur en rook zich door het gebouw heen verspreiden. De kleppen maken deel uit van de brandbarrières die ervoor zorgen dat vuur en rook niet uit de zone ontsnappen waar de brand is ontstaan. In een zorgvuldig geconstrueerde rookafzuiginstallatie opent en sluit de aandrijving op commando de brandkleppen om zones naar behoefte te beluchten of ontluchten, rook af te voeren of zones te isoleren. De keuze ging naar Belimo vanwege de precieze toleranties en de hoogwaardige aandrijvingen.

Belimo’s brand- en rookaandrijvingen ontwikkeld voor betrouwbare prestaties onder extreme condities. Geen zorgen meer over corrosie en het afbladderen van metalen oppervlakken  of overbrengingen die blijven steken, zodat de klep open blijft staan. De veiligheidsaandrijvingen van Belimo gebruiken borsteloze gelijkstroommotoren die door toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC) worden aangestuurd die zorgen voor bescherming, een lager verbruik, een hoger rendement en een kleinere transformatorgrootte. Geen zorgen meer over wrijving, corrosie en het afbladderen van metalen oppervlakken die bij de aandrijving van concurrenten ervoor zorgden dat de overbrenging blijft steken en de klep open blijft staan. De brandklepaandrijvingen van Belimo presteren beter dan de concurrenten en overtreffen deze. De veiligheidsaandrijvingen van Belimo gebruiken borsteloze gelijkstroommotoren die door toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC) worden aangestuurd die zorgen voor bescherming, een lager verbruik, een hoger rendement en een kleinere transformatorgrootte.

 
Opmerking: het product hierboven is mogelijk niet in alle landen verkrijgbaar. Meer informatie vindt u op de regionale website.

De verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsinstallatie in Elks Temple

Anderson Construction Inc. met Emerald Aire Inc.

Andersen Construction heeft in de voorbije jaren nauw samengewerkt met McMenamins en zijn designteam om het project voor de renovatie van dit historische gebouw binnen te halen. Anderson Construction nam Emerald Aire Inc. in dienst als aannemer voor het ontwerp en de bouw. Als primaire methode voor de klimatisering in het volledige gebouw werd een warmtepompinstallatie met variabele koelmiddelverdeling en warmteterugwinning geïnstalleerd. Een ventilatiesysteem brengt verse lucht naar binnen en voert gebruikte lucht af. Alle kleppen zijn met de aandrijvingen van Belimo gekoppeld om de toevoer- en afvoerlucht in het volledige gebouw te regelen. De klepaandrijvingen van Belimo zorgen voor hoogwaardige prestaties, betrouwbaarheid en bieden een laag opgenomen vermogen. Het ventilatiesysteem van het gebouw is uitgerust met acht ventilatoren met energieterugwinning, waarvan er zich vier op het dak bevinden. De theaterzaal heeft een speciale dakeenheid met een ventilatieregeling die naar behoefte kan worden ingesteld. De twee commerciële afzuigkappen hebben een geïntegreerd brandblussysteem en een verseluchttoevoer. Ze bevinden zich op de eerste en vierde verdieping.
De binnen- en buitenkant van het hele gebouw krijgt van Andersen een volledige opknapbeurt. De bedoeling is om de bijzondere architecturale charme van de vroege 20e eeuw in zijn volle glorie te herstellen. De volledige renovatie duurde meer dan 16 maanden, met een geschat kostenplaatje van 23 miljoen US-dollar. 

McMenamins Elks Temple

Neem een kijkje, ontdek meer en ga op avontuur…

Ga naar de regionale website voor meer informatie